Μετά την απονομή των κυπέλων στους νικητές όλων των κατηγοριών του Open τουρνουά στον ΑΟΚ και τον εορτασμό για τη  συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυ-ση του ΑΟΚ, ο Πρόεδρος του ΑΟΚ τίμησε για τα 90 χρόνια του μόνου ενεργού με-λους του ΑΟΚ που συμμετείχε στο Open τουρνουά. Κάλεσε στο βήμα παρουσία όλων των μελλών του ΔΣ τον 90χρονο τενίστα και Γιατρό Πάρι Καλόγιωργα, που όλοι  τον έχουμε σαν παράδειγμα, για να μας πει  με λίγα λόγια ποιο είναι το μυστικό ελιξίριο της δύναμης, της ευζωίας  και της μακροζωίας που τον διακρίνει.

Ο Γιατρός συγκινημένος για την τιμητική διάκριση ευχαρίστησε τον κ. Πρόεδρο και χωρίς περιστροφές απάντησε, ότι δεν υπάρχουν ελιξίρια αλλά η υγεία, η ευζωία και η μακροζωία εξαρτώνται από αρχές και τους επικίνδυνους  παράγοντες του υγιεινού τρόπου ζωής που ο καθένας έχει υιοθετήσει από μικρή ηλικία και ακολουθεί σε όλη του τη ζωή για να προλάβει να μην αρρωστήσει και όχι στην κληρονομικότητα   που μοιρολατρικά βασίζονται πολλοί. Αναφέροντας τη λέξη παράδειγμα προς μίμηση προφανώς μου ζητάτε να ομολογήσω  ποιούς παράγοντες προσωπικά ακολούθησα στη ζωή μου για να φτάσω στα 90 χρόνια γερός και δυνατός. Ευχαρίστως σας απαντώ με ειλικρίνεια εκ βάρους ψυχής.

Οι παράγοντες αυτοί που ακολούθησα από μικρό παιδί αναφέρονται στην πρόληψη της υγείας μας από τρεις παράγοντες, την υγιεινή διατροφή, την κίνηση του σώματος και την αποχή από το κάπνισμα, όπως αναλυτικά περιγράφω παραστατικά στον πίνακα 1 της επισύναψης και την εσφαλμένη νοοτροπία που συνοδεύεται από πολλά ΑΑΑΑΑ Άγνοια, Αδιαφορία, Αργότερα, Άμα Αρρωστήσω κλπ). Τα  αντίστοιχα ποσοστά που ο καθένας παράγοντας κινδύνου συμμετέχει στην εμφάνιση των νόσων φαίνονται στον πίνακα 2.

 

Γεννήθηκα το 1932 στη Σπάρτη, γνωστή από την αρχαιότητα για τη σκληρή άσκηση των παίδων στα γυμναστήρια, για τη λιτή δίαιτα  με το μέλανα ζωμό και για τη πιστή εφαρμογή των νόμων του νομοθέτη της Σπάρτης Λυκούργου (το 760 π.χ). Προπολεμικά στη Σπάρτη  υπήρχε Γυμναστικός Σύλλογος, Κολυμβητήριο (η περίφημη κοσμική Πλαζ Ματάλα) και Πολιτιστικός Σύλλογος, όπου με την ενεργή συμμετοχή μου σε αυτούς απέκτησα από την παιδική μου ηλικία καλές συνήθειες τις οποίες εφαρμόζω μέχρι σήμερα στα 90 χρόνια μου:

  • Αγάπησα το τένις στο Γυμναστικό Σύλλογο Σπάρτης από Ball Boy,
  • Συνήθισα το τρέξιμο – κίνηση από τον τρόπο που ο γυμναστής την ώρα της γυμνα-στικής μας πήγαινε τροχάδην όλη την τάξη παρατεταγμένη και γυμνούς από τη μέση και πάνω μέχρι τη γέφυρα του Ευρώτα ποταμού (5 χιλιόμετρα με επιστροφή)
  • Έμαθα κολύμβηση στην πισίνα της Σπάρτης και μουσική μετέχοντας στη χορωδία του Ωδείου της Σπάρτης και μαθαίνοντας  να παίζω βιολί.
  • Δεν υπήρξα καπνιστής σε όλη μου τη ζωή πλην ευκαιριακά σαν φοιτητής.
  • Συνήθισα το λιτό τρόπο διατροφής εξ ανάγκης λόγω έλλειψης τροφών τα χρόνια της γερμανικής κατοχής και των άλλων δυσκολιών μετά την απελευθέρωση.
  • Δεν υπήρξα παχύσαρκος και έτσι απέφυγα τις συνέπειές της (χοληστεριναιμία, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη), οι οποίες δημιουργούνται από την αρτηριοσκλήρυνση των αρτηριών και φαίνονται στον πίνακα 3.
  • Τελείωσα το 8τάξιο Γυμνάσιο της εποχής με το Βραβείο Αριστείας.
  • Είχα μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως Διευθυντής Ακτινοδιαγνωστικής στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, στην Ηλεκτρονική Διάγνωση ΑΕ και στο Ιδιωτικό μου Ιατρείο.
  • Είχα μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή με την καλή σύζυγό μου και τις δύο κόρες μας,  μια   επιτυχημένη κοινωνική ζωή καθώς και  μια επαγγελματική σταδιοδρομία. Ήμουν  πάντα αισιόδοξος, έβλεπα ‘’το ποτήρι μισογεμάτο΄΄(όχι μισοάδειο) και δεν έκανα αρνητικές σκέψεις.

 

Οι παράγοντες του τρόπου ζωής των ανθρώπων άλλαξαν διαχρονικά

 

Την εποχή του 1940 στην χώρα μας ο τρόπος ζωής των Ελλήνων χαρακτηριζόταν α) από λιτή διατροφή σύμφωνα με  την πατροπαράδοτη  Μεσογειακή δίαιτα, β) το μικρό ποσοστό καπνιστών (δεν κάπνιζαν οι γυναίκες και τα παιδιά) και γ) από την κίνηση των ανθρώπων που ήταν το χαρακτηριστικό μέσο για τις μετακινήσεις τους και για τη εκτέλεση   χειρονακτικών εργασιών με αποτέλεσμα τα ποσοστά θανάτων από καρδιοαγγειακά και καρκίνους ήταν χαμηλά.

Την  εποχή του 1960 οι συνθήκες του τρόπου ζωής άλλαξαν προς το χειρότερο.

Ο μηχανικός πολιτισμός και η βιομηχανοποίηση των τροφίμων είχε ως συνέπεια την εμφάνιση τριών νέων παραγόντων κινδύνου (risk factors) για την ζωή μας που ο κόσμος τις λέει λαϊκά  ‘’μάσες, φούμες, ξάπλες’’. Τις κακές αυτές συνήθειες  τις έζησα προσωπικά σε όλο τους το μεγαλείο τα χρόνια 1960 -1963 στις ΗΠΑ όπου έπαιρνα την ειδικότητα της Ακτινολογίας και μετέπειτα την δεκαετία του 1980 που έπαιρνα διαδοχικά  τις εξειδικεύσεις των μοντέρνων Ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων Αγγειογραφίες, Triplex σώματος-αγγείων, Αξονική και Μαγνητική τομογραφία .

  • Την ανθυγιεινή διατροφή με πολλές πλούσιες λιπαρές τροφές σε χοληστερίνη. Τρώγαμε κάθε μέρα  κρέας, αυγά, μπέικον, λουκάνικα, Fast food, τα οποία δημιουρ-γούσαν την αρτηριοσκλήρυνση των αρτηριών και τον σχηματισμό πλακών ή θρόμβων στο εσωτερικό τοίχωμα των λεπτών ( πάχους 2-3 χιλιοστών) στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς με όλες τις συνέπειες τη στηθάγχη και το θανατηφόρο έμφραγμα που φαίνο-νται στην πίνακα 5.
  • Την αντικατάσταση της της κίνησης , του πολύτιμου αυτού μηχανικού έργου των μυών σώματος με το αυτοκίνητο, το ποδήλατο, το ασανσέρ και το κάθισμα μπροστά στην TV με αποτέλεσμα να μην καίγονται οι περιττές  θερμίδες, αλλά να αποθηκεύονται ως σπλαχνικό και υποδόριο λίπος προκαλώντας όχι  μόνο την αισθητική και άσχημη εμφάνιση του σώματος, αλλά και την αύξηση   του κινδύνου από τις συνέπειες της παχυσαρκίας ( Πίνακας 3). Αντίθετα η κίνηση και η σωματική άσκηση  είναι η μόνη δραστηριότητα που  ελαττώνει τον κίνδυνο κατά 43% από τον πρόωρο θάνατο και κατά 47% από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως φαίνονται στην διαφάνεια 5. Ειδικά οι τενίστες είναι τυχεροί που έχουν διαλέξει το ατομικό σπορ σε σύγκριση με τα άλλα σπορ, όπως φαίνεται στον πίνακα 7. Ο γράφων στα 90 χρόνια του παίζει διπλό  τένις 3-4 φορές την εβδομάδα και βαδίζει κάθε Κυριακή 5 χιλιόμετρα σε 50 λεπτά.
  • Την αύξηση του καπνίσματος σε τρομακτικά επίπεδα ακόμα και στις γυναίκες και τα παιδιά σαν μόδα με τις ελκυστικές διαφημίσεις των καπνοβιομηχανιών. Όπως δείχνουν οι στατιστικές οι πρόωροι θάνατοι από έμφραγμα και καρκίνους συνεπεία του καπνί-σματος στην Ελλάδα φαίνονται στους πίνακες 3 και κυρίως στον πίνακα 5, ο οποίος επιπλέον δείχνει και τις αιτίες κατά κατηγορία των νόσων με ποσοστά τους.  Αποτέλε-σμα της κακής νοοτροπίας των Ελλήνων η χώρα μας σήμερα να κατέχει την 1η θέση καπνιστών στην ΕΕ και την 3η θέση σε όλο τον κόσμο.

Τους νέους αυτούς παράγοντες κινδύνου δεν τους προσδιόρισε μόνο η ιατρική επιστήμη, αλλά τους καταδίκασε πρακτικά και η λαϊκή σοφία με το λαϊκό τραγούδι   ‘’τα ξενύχτια, τα ποτά, τα φαγιά και τα τσιγάρα έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια’’ (βλέπε πίνακα 1)

Οι αλλαγές αυτές του τρόπου ζωής με τις νέες κακές νέες συνήθειες έχουν αλλάξει και τις  αιτίες των νοσημάτων από τα οποία αρρωσταίνει και  πεθαίνει πρόωρα ο κόσμος  σήμερα, όπως δείχνει παραστατικά ο πίνακας 8.

Για την αντιμετώπιση των τεράστιων απωλειών υγείας οι προηγμένες χώρες στον κόσμο με πρώτης τις ΗΠΑ άρχισαν σιγά σιγά μια πειστική και μεθοδευμένη ενημέρωση του κόσμου, μια σταυροφορία  αγωγή υγείας θα έλεγα με αποτέλεσμα ο κόσμος στις προηγμένες χώρες να πειστεί και να αλλάξει τις κακές συνήθειας της καλοπέρασης και του ευδαιμονισμού από τις τροφές, τα τσιγάρα και τον καναπέ και έτσι να έχουν μειωθεί σήμερα τα  θανατηφόρα νοσήματα και οι πρόωροι θάνατοι. ΔΥΣΤΥΧΏΣ στην χώρα μας  κατέχουμε ακόμα και τα πρωτεία στους αρνητικούς δείκτες υγείας, α) στο Κάπνισμα, άνδρες καπνιστές 40%, γυναίκες 30%, β) στην παχυσαρκία, Ελλάδα 26,7% (συγκριτικά Γερμανία 23%,  Ολλανδία 1,5%), γ) στα τροχαία Ελλάδα 3,5% (συγκριτικά Ιταλία 2.2%, Σουηδία 0,8%) και  δ) στους θανάτους από καρδιοαγγειακά ( συγκριτικά Ελλάδα 48%, Γαλλία 28% το γαλλικό παράδοξο). Οι  περισσότεροι Έλληνες δεν πιστεύουν στην πρόληψη της υγείας που τους συνιστούν το Υπουργείο Υγείας κα οι Γιατροί, αλλά ακολουθούν τη δική τους εσφαλμένη γνώμη που διαμορφώνουν για όσα συμβαίνουν γύρω τους.

Συμπεράσματα

Ύστερα από αυτή την αναδρομή και με βάση τις γνώσεις από την Ιατρική επιστήμη μου και την πολύχρονη εμπειρία μου από την  διενέργεια όλων των μοντέρνων  ακτινοδιαγνωστι-κών εξετάσεων για την διάγνωση της νόσου κατέληξα στο συμπέρασμα:

  • Η πρόληψη που εφαρμόζει προσωπικά ό κάθε άνθρωπος για να μην αρρωστήσει είναι η μόνη αποτελεσματική μέθοδος  που σώζει ζωές κατά 80% και αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας  του οργανισμού κατά της νόσου και του θανάτου, όπως είχε διαπιστώσει ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης (460 π.χ–377 π.χ. ) με το απόφθεγμα ‘’το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν’’  δηλαδή  η Πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.  Έχει αποδειχθεί ότι η πρόληψη σώζει ζωές κατά 80%
  • το τσεκ απ αντίθετα δεν προλαμβάνει την εμφάνιση  της νόσου, όπως οι περισσότεροι νομίζουν και τρέφουν τρις ελπίδες τους, αλλά είναι  μια  προσπάθεια που κάνει ο γιατρός να διαγνώσει τη νόσο  με τις διάφορες βιοχημικές και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, η οποία νόσος όμως ήδη έχει εγκατασταθεί χωρίς όμως να έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματά της, οπότε χρειάζεται θεραπεία. Δυστυχώς όμως πολλές φορές  η διάγνωση  της νόσου γίνεται αργά, ‘’κατόπιν εορτής θα έλεγα’’, διότι έχει δυσάρεστη πρόγνωση με αποτελέσματα  πόνο ψυχής και πρόωρο θάνατο ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για τα  θανατηφόρα νοσήματα  (έμφραγμα  και καρκίνους)  που επιφέρουν πρόωρο θάνατο και παρά την όποια μοντέρνα θεραπεία ήθελε γίνει.
  • Απόδειξη τα πολλά παραδείγματα επώνυμων ανθρώπων (Υπουργών, Κληρικών Ηθο-ποιών και άλλων) που νοσηλεύτηκαν στα καλύτερα νοσοκομεία που εξωτερικού με τις καλύτερες μοντέρνες χειρουργικές επεμβάσεις και τα καλύτερα γενετικά φάρμακα, αλλά τελικά πέθαναν πρόωρα.
  • Η ωφέλεια από το τσεκ απ βοηθάει μόνο κατά 20% και αποδίδεται στο ‘’καμπανάκι’’  του κινδύνου που κτύπησε από την  αποκάλυψη των παθολογικών δεικτών της υγείας, οι οποίες προβληματίζουν τον ασθενή, τον  φοβίζουν και τελικά τον αναγκάζουν  προσωπικά με ευθύνη του να αλλάξει τις κακές συνήθειες του τρόπου ζωής που έκανε μέχρι τώρα, ώστε να ζήσει καλύτερα και να φτάσει τουλάχιστον το προσδόκιμο του μέσου ζωής που είναι σήμερα για τους άνδρες τα 80 χρόνια και για τις γυναίκες το 83. Η ιατρική επιστήμη και οι συναφείς επιστήμες φρόντισαν  να αύξησαν το μέσο όρο ζωής από τα 33 που ήταν χρόνια του Χριστού και στα 40 το 1990  στα 80 83 που είναι σήμερα ενώ αντίθετα πολλοί άνθρωποι δεν τα φτάσουν και πεθαίνουν πρόωρα συνεπεία του ανθυγιεινού τρόπου ζωής που κάνουν.
  • Επειδή η μεγαλύτερη συμμετοχή από τους παράγοντες του τρόπου ζωής η ανθυγιεινή διατροφή συμβάλλει με το μεγαλύτερο ποσοστό 35% επισυνάπτουμε τον πίνακα 9. Που δείχνουν τη συνιστώμενη υγιεινή  πυραμίδα της πατροπαράδοτης μεσογειακής δίαιτας που δείχνει τι πρέπει να τρώμε κάθε ημέρα, κάθε εβδομάδα  και λίγες φορές το μήνα, διότι, όπως είπε ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης είμαστε ό,τι τρώμε.

 

Μετά το τέλος της ομολογίας ο  Πρόεδρος  του ΑΟΚ ζήτησε από τον ομιλητή να γράψει τα λόγια αυτά σε κείμενο προκειμένου αυτά να αναρτηθούν  στο site του ΑΟΚ προς ενημέ-ρωση των Μελών του ΑΟΚ. Ο Δρ Πάρις Καλόγιωργας για να γίνει πιο πιστευτός  και πειστικός κρίνει σκόπιμο να  επισυνάψει   8 πίνακες από  διεθνείς και ελληνικές μελέτες που παραστατικά πείθουν όσο χίλιες λέξεις ακόμα και τον πιο άπιστο ‘’Θωμά’’. Άλλο είναι να περιγράφεις τους κινδύνους με λόγια και άλλο να  βλέπεις συνεχώς  τον κίνδυνο με τα ίδια σου τα μάτια  παραστατικά σε πίνακες που  αποδεικνύουν ΠΟΣΟ, ΠΟΥ, ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ  σε βλάπτουν και σου  λένε όλη την αλήθεια.

Παρακαλώ ανοίξτε την επισύναψη των 8 πινάκων, διότι οι έγκυρες επιστημονικές γνώσεις δίνουν δύναμη στη λήψη σωστών αποφάσεων. Εύχομαι η ειλικρινής αυτή ομολογία μου και τα επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία που παραθέτω να  προβληματίσουν  σωστά τον καθένα, ώστε να πάρει τις σωστές αποφάσεις προκειμένου να ζήσει μέχρι τα βαθειά γεράματα χωρίς προβλήματα υγείας με υγεία, ευζωία και μακροζωία.

 

Σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδιάς.

Δρ Πάρις Καλόγιωργας